Valokuvaus oli aikoinaan kovin rakas harrastus. Oli mukavia aikoja kamerakerholla, samalla oppien mustavalkokuvauksen saloja, kuvaamista, filmien kehitystä sekä vedostamista. Kuvaaminen oli aika iso osa elämää, mutta into hiipui olemattomiin kun vuosia tein töitä muiden ottamien kuvien kanssa. Kun kuvat ovat työtä, h
Ihan alkujaan työskentelin kirjapainoalalla ja jo silloin ankarasti kuvien kanssa tekemisissä. Vanhan liiton miehenä olen kirjapainossa toiminut asemoijana ja reprokuvaajana, lätrännyt filmien ja kehitteiden kanssa. Työ oli käsityötä, jonka sähköinen kuvankäsittely pikkuhiljaa syrjäytti. 90-luvun alussa ajauduin mainos alalle, jolloin kuvat liittyivät työhän entistä tiiviimmin. Näin syntyi jonkinlainen kuvaähky. Kuvaähky jatkui vuosia ja valokuvaus ja piirteleminen keskittyi työhöni ja vapaa-ajalla mielenkiinto keskittyi ihan muuhun, niin kuin käsillä tekemiseen. Raplasin vanhoja Citikoita ja fillareita.
Kun huomasin kännykän kameran kehittyneen melkein oikeaksi kameraksi, innostuin kuvaamisesta uudelleen. Kamera kulki nyt koko ajan mukana. Innostuin uudelleen tästä maailman suosituimmasta harrastuksesta. Tuli kuvattua aluksi paljon ruoan tekemistä ja ruoka-annoksia sekä pajalla tekemiäni takotuotteita. Ja reissukuvatkin olivat kaikki kännykällä otettuja. Kännykässä ominaisuudet paranivat vuosi vuodelta.
Töiden myötä tuli tarve myös kuvata painokelpoisia otoksia. Oli aika hankkia "oikea" kamera. Ostin kompaktin kameran, jonka potku riitti juuri ja juuri painokelpoiseen A4 kokoiseen kuvaan. Sepän pajalla kuvaamiseen käytin kuitenkin edelleen kännykkää. Ihan käytännön syistä.
Kun mainosmateriaaleihin ja lehtijuttuihin kuvaamisesta tuli enemmän sääntö kuin poikkeus, tuli nopeasti vastaan myös kameran päivittäminen. Tarvittiin lisää pixeleitä! Niinpä haalin kokoon rahat uuden digijärkkärin rungon sekä siihen linssin, jolla oletin pärjääväni pitkälle. Olin väärässä. Seuraavaksi ostin toisen, laajakulmaisen linssin ja salaman, valoja jne. Olin liukunut varustelukierteeseen. No lopulta pärjään pääasiassa kahdella lasilla, vaikka kalustoa onkin kertynyt. Onneksi varustelukierre on ohi kun löysin omaan kuvaamiseeni sopivat objektiivit. Mutta onhan sitten varalla linssi johonkin erikoistilanteeseen. Mm. näin perustelen näitä hankintoja itselleni.
Palasin tavallaan juurille, sillä kuvaan voittopuolisesti mustavalkoisia kuvia. Mustavalkoinen oli käytännössä ainoa vaihtoehto kun kamerakerhossa tutustuttiin valokuvauksen saloihin. Värikuvaus ja tarvikkeet sekä laitteet olivat kalliita ja näin ollen tavoittamattomissa. Välillä kuvaan toki väriäkin, silloin kuva sitä vaatii, mutta aina lopulta palaan takaisin mustavalkoiseen kuvaan. Mustavalkokuvaus on vain niin kivaa.
Myös kuvien jälkikäsittely on kiinteä osa kuvaamistani, sillä esimerkiksi työssäni ei ainuttakaan käsittelemätöntä kuvaa päädy lopputuotteeseen. Kuvan jälkikäsittelyn miellän samanlaiseksi kuin aikoinaan filmin kehityksen ja vedostamisen paperikuvaksi. Silloinkin kikkailtiin jotta saatiin mieleinen kuva. Nykyään se tapahtuu vain hiukan helpommin, ilman liemiä ja pimiötä.
Suuressa maailmassa sanotaan fotowalk. Kun aikaa siunaantuu, lähden kameran kanssa lenkille – minne milloinkin. Joskus ihan kotipoluille ja välillä isolle kirkolle, välillä kävellen, välillä fillarilla. Kaupungissa kiehtoo erityisesti tapahtumat, isot ja pienet. Usein minua kiinnostaa tapahtumaa seuraavien ihmisten reaktiot. Ja taiteilijat, käsityöläiset sekä kauppiaat kiinnostaa. Pienet putiikit ja torimyyjät. Heihin tunnen lukkarinrakkautta, varmaankin oman käsityöläisyyteni kautta.
Mutta aiheet vaihtuvat, mielen ailahduksien mukaan. Välillä on kiva konttailla makrokuvia lepikossa ja seurata pienten ötököiden menoa. Tai sitten jotain ihan muuta.
Edelleen kuvaan myös kännykällä. Kuvaan paljon järkkärillä jossa usein on kiinni vanhanaikainen käsisäätöinen linssi. Laitteeni eivät ole kalliita ja pääosin hankittu käytettyinä. Laitteet ovat nykyään hyviä, mutta lopulta kuitenkin vain työkaluja. Kuvaushetkellä kuvan onnistuminen tulee kuvaajan korvien välistä (tai suoraan sydämestä). Mistä aiheesta otat kuvan, miten rajaat, onko sommittelu kohdallaan. Laitteistoa kaivataan kuvanottohetkellä useimmiten alle sekunnin ajan.